w siatke napewno bedizesz mu "wchodzic" ale tak jak duch mowi.. to jego sprawa skoro ma nie homologowana siatke.. u mnie 1/2 fali stoi 2metry od zbiorczej kierunkowej "jagi" i w TV nie ma zadnych zakłocen.. jesli masz zgode, homologacje, wystrojony SWR to mozesz byc spokojny.. w 99% jesli sasiad ma zakłócenia w TV to jest to jego wina.. (niehomologowane anteny siatkowe itp)
Witam, jestem tutaj nowy, widzę że temat dawno nie ruszany, koledzy doradźcie nad jakąś anteną bazową do 250zł, bo te linki co tutaj są już dawno nie działają. Dodam że mieszkam w prywatnym domu i mogę na dachu stawiać co mi się podoba oczywiście zgodnie z prawem....aha i interesuje mnie pasmo 27MHz
Witam.
OsiRis dlaczego jednym Twoich kryteriów wyboru anteny jest rodzaj dachu (spadzisty czy płaski). Pytam z ciekawości. Bo z tego co mi wiadomo to nie ma to żadnego wpływu na prace anteny.
Może mieć wpływ jeżeli będzie metalowy a antena będzie umieszczona tuż nad nim (np. mobilówka) będziemy wtedy mieli piękną masę -przeciwwagę dla niej.
Ale to temat o antenie stacjonarnej...
adam86-20 napisz coś o ukształtowaniu terenu wokół ciebie. Nastawiasz się bardziej na LOKAL czy DX?
Pozdrawiam.
_________________ Baza: President Lincoln + DM452MT, Masen 5/8 wave 3R
Baza 2: "chwilowy brak RTX" , Lemm DV 27
Mobil: Midland 77-104, TTI CB-X14, Midland ML-145
KCBR, ponieważ anteny różnie sie zachowują na różnych dachach, od typu dachu również zależy jak wysoko trzeba podnieść antenę aby działała poprawnie.
KCBR, od kiedy "mobilówkę" umieszcza się nad dachem? Ja zawsze uważałem ze anteny mobilowe umieszcza sie na dachu, do tego nie proponujmy tutaj koledze rozwiązań na "pająka" bo zaraz sąsiedzi będą go odbierać w "lodowce".
Zadane pytanie o ukształtowanie terenu oraz o cel jaki chcemy osiągnąć jest dość ważne przy wyborze anteny.
Przedewszystkim trzeba spytać kolegę o wysokość budynku, na którym piętrze mieszka, z czego można będzie wywnioskować jaki i ile kabla potrzeba.
_________________ Pozdrawiam Paweł Katowice
161-CBS-018
161-CB-001
Pomógł: 4 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Cze 2008 Posty: 755 Skąd: Ruda Śląska JO90KG
Wysłany: 2010-04-22, 20:54
Dzięki Paweł - lepiej bym tego nie ujął, no poza kablem oczywiście - bo w ogóle nie brałem go pod uwagę. Ale idąc droga dedukcji domek to raczej max 2 piętra - chyba ze to kamienica to troszkę więcej...
a w kwocie 250 zł sam wiesz (Paweł) co można kupić (mocowanie, rurka, antena massen proponowałbym sirio 5/8*6 koszta przesyłki) w miarę tanie rozwiązanie i na początek wystarczy
ps.
Powyższe pytania jak najbardziej aktualne
_________________ dura lex, sed lex
Pozdrawiam
OsiRis
Ostatnio zmieniony przez OsiRis 2010-04-22, 23:38, w całości zmieniany 1 raz
KCBR, od kiedy "mobilówkę" umieszcza się nad dachem? Ja zawsze uważałem ze anteny mobilowe umieszcza sie na dachu
Pisząc "...tuż nad nim" chciałem podkreślić to że odległość anteny od samego dachu jest ważna. (w przypadku tej przytoczonej przeze mnie mobilówki powinna być minimalna)
Gdybym napisał "na dachu" można by to odebrać: ...na dachu + 20cm jakiegoś uchwytu, na dachu + jakiś maszt. etc...
Cytat:
ponieważ anteny różnie sie zachowują na różnych dachach, od typu dachu również zależy jak wysoko trzeba podnieść antenę aby działała poprawnie.
To jaką antenę proponujecie do dachu spadzistego a jaką do płaskiego ?
Co do wysokości jak najbardziej się zgodzę. Dobrze by było gdyby h≥6m ( w przypadku anten stacjonarnych np. 1/2, 5/8, 7,8λ)
_________________ Baza: President Lincoln + DM452MT, Masen 5/8 wave 3R
Baza 2: "chwilowy brak RTX" , Lemm DV 27
Mobil: Midland 77-104, TTI CB-X14, Midland ML-145
Pomógł: 4 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Cze 2008 Posty: 755 Skąd: Ruda Śląska JO90KG
Wysłany: 2010-04-22, 23:36
KCBR, mowa jest o antenie na dach (stacjonarnej) nie mobilowej
prosiłbym o powrót do tematu.
mobilowe są na dach auta nie domu - gdyż charakter ich pracy jest inny niż stacjonarnej.
@ spadzisty dom niski lub wysoki- z przeciwwagami
@ płaski lub spadzisty ale dom wysoki - wieżowiec etc. 1/2 lub cokolwiek ale bazowego bez przeciwwag lub z przeciwwagami (jak kto woli)
i teraz pojawi się pytanie - (bo jest masło maślane ) dlaczego tak i tak?
ponieważ jedni czuja się dobrze z 1/2 λ i jest im wszystko jedno inni maja 5/8*6λ i też im jest wszystko jedno - bo go słychać i nie czuje różnicy. Pytanie jaką antene wybrać za 250 zł jest za małą kwotą by zaszaleć i za dużą bo cena anten "przeciętnych" oscyluje 100-150 zł patrz allegro.
Tak więc trudno jest cokolwiek doradzić nie mając odpowiedzi zainteresowanego.
_________________ dura lex, sed lex
Pozdrawiam
OsiRis
@ spadzisty dom niski lub wysoki- z przeciwwagami
@ płaski lub spadzisty ale dom wysoki - wieżowiec etc. 1/2 lub cokolwiek ale bazowego bez przeciwwag lub z przeciwwagami (jak kto woli)
czyli wychodzi na to że na dachu spadzistym i płaskim możemy zamontować każdą antenę
Nie wiem czy wiesz ale antena 1/2λ promieniuje pod kątem ok 20° więc kiedy zamontujemy ją wysoko nad ziemią (wieżowiec) a teren wokół nas będzie stosunkowo płaski nasz listek główny trochę minie ziemie
Lepszym rozwiązaniem jest antena 5/8λ gdyż jej kąt promieniowania wynosi ok 10° w związku z tym fala radiowa leci bardziej przy ziemi.
1/2λ była by dobra gdybyśmy mieszkali w małym dołku, wtedy taka antena pomoże nam się "wybyć"
Antenę 1/4 i 7/8 pomijam bo te promieniują mocno w górę. (chociaż 7/8 ma większy zysk od 5/8)
Cytat:
Pytanie jaką antene wybrać za 250 zł jest za małą kwotą by zaszaleć i za dużą bo cena anten "przeciętnych" oscyluje 100-150 zł patrz allegro
Święte słowa
Można jeszcze poszukać w antenach używanych, czasem w tej cenie trafiają się Spektrum 1600, Sirtel 2000, Super Lemm 16. Albo kupić nową Future i też się cieszyć z łączności
no trochę dawno mnie tutaj nie było i widzę że temat ostro się ożywił, mój dom to normalny jedno piętrowy czyli jakieś 6-8metrów wysokości, dach jest dwu spadzisty, raczej o takim średnim koncie nachylenia, radyjka jeszcze nie mam ale myślę tak nad Jacksonie II o ile fundusze pozwolą a jak nie to może jakiś Lincoln, ostatnio rozmawiałem z kolega przez radyjko to zamiast tego Jacksona II polecał mi gorąco Jacksona I, aha i jeszcze chce porozmawiać normalnie w AM jak i w SSB. W sumie to mieszkam na boku wzniesienia góry Ramży może ktoś kojarzy...
Ja kojarzę:):)))
Tak jak koledzy Ci doradzają do 250 zl to tylko pozostaje Ci cos z polskich,ale nie znaczy ze one sa zle.
Sam mam taka i nie narzekam.
Fakt ze jak mialbym LEMMA to bez porównania by było.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum